18 jan 2021
januari 18, 2021

Week van Gebed

De gebedsweek vindt plaats van 17 t/m 24 januari. Dit is een landelijke week waarin veel kerken aandacht besteden aan gebed en een bijbehorend thema.

Het thema is dit jaar #blijfinmijnliefde. Het verwijst naar een uitspraak van Jezus Christus uit Johannes 15. Hij zegt daar tegen zijn discipelen: ‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen.’ Hij wil niets liever dan Gods liefde met ons delen. En dat die liefde ook zichtbaar wordt in ons leven.

In deze moeilijke tijden is het goed om extra aandacht voor gebed te vragen. God is een God van leven en licht, ook in de allermoeilijkste tijden. Laten we daarom stil staan in deze tijd en bidden; voor onszelf, onze dierbaren, maar ook voor onze kerkelijke gemeenten, onze buren en onze dorpen, voor eenheid onder christenen, voor wijsheid in deze tijd van pandemie.

Een gebedsbijeenkomst is in deze tijd niet mogelijk. Maar zelf elke dag extra stil staan bij gebed is al een krachtig gebaar. Ook kun je samen met één of twee personen thuis bidden, of zelfs een gebedswandeling maken door je wijk. Dit kan met twee personen, of alleen natuurlijk.

Gebedswandeling
Maak daarvoor tweetallen (in de huidige coronarichtlijnen zijn drietallen niet mogelijk) en ga erop uit in de wijk. Je kunt hierbij aan het volgende denken:

• Vraag bij de start van je wandeling in een gebed of Gods Geest je wil leiden in je gebed en in de route die je gaat. Bid dat je met de ogen van Jezus mag kijken naar de wijk en de mensen die je tegenkomt.
  • Meestal zul je merken dat je op bepaalde plekken aan onderwerpen moet denken waarvoor je kunt bidden. Sta stil bij wat je voelt en benoem dit eventueel in je gebed.
  • Weet je niet wat te zeggen? Bedenk dan wat je de bewoners gunt van de huizen waar je langs loopt. Vraag God hen daarmee te zegenen.
  • Bij de gebedswandeling heb je de ogen open tijdens het gebed. Wil je dit liever niet? Dan kun je even stilstaan op het moment dat je een gebed uitspreekt.
  • Ook praat je meestal hardop, net alsof je in gesprek bent terwijl je samen op straat loopt. Voel je je hier te ongemakkelijk bij? Spreek dan met je gebedspartner af om in stilte te bidden terwijl je wandelt.
  • Weet dat God eigenlijk al weet wat je wilt bidden en dat de Heilige Geest altijd je gebed aanvult! Ook bij het bidden sta je er niet alleen voor.

In de Week van Gebed willen we gebedspunten posten op onze Facebook-groep, om mee te nemen in de gebeden. Ook jullie eigen gebedspunten zijn welkom op deze Facebook-pagina, om te delen met medebidders.

Bid je liever niet alleen en wil je in deze week graag een gebedsmaatje? Bel of app dan naar 06 – 20 26 33 24 (Ellineke van den Broeck).