25 nov 2023
november 25, 2023

Update: Onderhoud kerkdak

In oktober 2023 is een start gemaakt met het onderhoud aan het dak van de kerk. Inmiddels zijn we ver gevorderd in de maand november. Alle leien staan geduldig te wachten rondom de kerk en de leidekkers wachten ongeduldig op beter weer. Er is dus vertraging opgelopen door de vele regen. Het is niet alleen vervelend werken in de regen, maar ook slecht voor het dakgedeelte waar nog geen leien liggen.

Om mooie rechte lijnen te krijgen in de dekking worden met krijt verzadigde touwtjes gespannen boven het dakbeschot, en daarna erop “gespat” om langs die krijtlijn de leien te leggen. Het krijt spoelt met regen direct weg en heeft dus geen invloed op het resultaat van het werk. Op de foto’s is het dak aan de noordzijde te zien dat als eerste wordt voorzien van nieuwe leien.

Vanwege het dakonderhoud staat de kerk, gebouwd in 1658, sinds een paar weken in de steigers. Het westelijk dakvlak en de toren zijn gerestaureerd in 2014-2015. Nu worden de overige drie dakvlakken van de kerk voorzien van nieuwe leien. Leidekker Engelberts uit Giessen voert het vakwerk uit en heeft ook het werk in 2014 en 2015 gedaan. Het werk wordt begeleid door de restauratie-architect dhr. Van Vliet uit Loosdrecht, ook al lange tijd betrokken bij de grotere projecten rondom de monumentale kerk en pastorie.

De mooiste leien worden bewaard en zullen bij een speciale gelegenheid worden aangeboden aan liefhebbers. De opbrengst zal worden gebruikt voor de financiering van dit essentiële maar wel kostbare onderhoud.

In de Duitse Eifel wordt het leisteen uit de groeve gehaald en daar worden de leien ook in de juiste vorm gemaakt. De vorm van de leien in combinatie met de manier waarop het op het dak wordt gespijkerd, heeft de naam: oud-Duitse dekking. De leien worden in verschillende afmetingen gemaakt voor de juiste uitstraling en maatwerk op het dak. De leidekkers zelf zullen evengoed nog moeten hakken aan sommige leien voor de precieze maat.

Wilt u een (lei)steentje bijdragen? Dat kan!
Ter gelegenheid van de dakrestauratie is iedereen welkom om op woensdagavond 29 november pannenkoeken te komen eten in de kerk. Er zijn twee shifts: van 17:00 tot 18:15 uur en van 18:30 tot 19:45 uur. Voor 15 euro krijg je als volwassene maximaal vijf pannenkoeken, een drankje en een kaartje voor de bingo met leuke prijzen. De prijs voor kinderen tot 12 jaar bedraagt € 12,50. Inschrijven kan via het formulier op www.sgraveland.nl/sintpannekoek