09 feb 2017
februari 9, 2017

Dubbel concert

Op vrijdag 24 februari hopen we weer een prachtig concert te organiseren, waarbij ons monumentale Bätz-orgel uit 1824 een rol speelt.

Het zijn mooie gelegenheden om ook buiten de eredienst ons orgel te beluisteren, maar tegelijkertijd de kans om ook andere instrumenten te horen klinken in ons kerkgebouw.

Deze keer hebben we één musicus en twee instrumenten. Zoals gezegd ons Bätz-orgel en daarnaast een muselaer. Beide instrumenten worden bespeeld door Niels-Jan van der Hoek.

Zoals gebruikelijk is de toegang gratis en wordt er een collecte gehouden ter bestrijding van de onkosten. Wat overblijft komt ten goede aan het onderhoud van het orgel.

De hapjes en de drankjes na afloop worden u door de Daniël Stalpaert Stichting aangeboden.

De avond begint om 20:00 uur.

Wat is een muselaer?

Een muselaer virginaal is lid van de toets-tokkel instrumenten, net als het klavecimbel, en het spinet. Kenmerkend bij de virginalen is dat het klavier soms links, soms rechts van het midden gepositioneerd is. Als het klavier links van het midden zit, spreken we van een virginaal. Een instrument wat vooral in Engeland bijzonder populair was, en een select gezelschap van componisten inspireerde om vooral voor dit instrument werken te schrijven. Dit zijn oa William Byrd, Thomas Tomkins en Giles Farnaby. In de Vlaamse traditie ontstond de muselaer, waarbij het klavier rechts van het midden gebouwd is. Hierdoor worden de snaren exact in het midden “getrokken,” wat een bijzonder klankeffect heeft. De lage tonen vormen een voorname bas, terwijl juist de hogere tonen opmerkelijk helder klinken. In zekere zin hoort u dus twee karakters, en dat op een eenklaviersinstrument! De befaamde Vlaamse klavecimbelbouwer Hans Ruckers heeft vele van deze instrumenten gebouwd, die een generatie later, ook door Couchet in Franrijk zijn vervaardigd.