05 sep 2018
september 5, 2018

Open monumentendag 8 september 2018

Thema: “toekomst van toen”

Zaterdag 8 september wordt de jaarlijkse open monumentendag gehouden.

De provincie Noord-Holland besteedt er dit jaar veel aandacht aan. In de folder die hiervoor gemaakt is, staat:

“Provincie Noord-Holland is trots op haar monumenten en hecht veel waarde aan de betekenis in het verleden, het heden en de toekomst van deze iconen. De provincie laat daarom tijdens de toekomst van toen’ graag zien hoe monumenten die in de afgelopen jaren subsidie hebben ontvangen zijn gerestaureerd, gerenoveerd, en/of een herbestemming hebben gekregen.”

En even verderop staat er: “Als er één monument is dat je overal in Europa tegenkomt is het wel de kerk. In kerken komen we samen, wordt er gezongen, gebeden en gevierd. De manier waarop dit gebeurt is overal net even anders. Zo ontstaan er rituelen en gebruiken. Toekomst van toen’ plaatst de monumenten van toen in de toekomst.

Ga je mee op zoek naar de nieuwe rituelen?”

Desgevraagd werken wij ook mee aan de zogenaamde 5 ‘pop-up evenementen’. Bij ons vindt de ‘pop-up picknick’ plaats.

Dat betekent dat ons kerkgebouw start- of rustpunt van de fietsroute is en er is een aanschuifpicknick – waar iedereen welkom is.

Verder wordt het orgel bespeeld en kan de kerk bezichtigd worden.

In de folder staat over ons kerkgebouw het volgende geschreven:

“Naar ontwerp van Daniël Stalpaert (bouwmeester van o.a. het Paleis op de Dam en het huidige Scheepvaartmuseum) werd deze kerk gebouwd in 1658. In de typische sobere, strakke en stijlvolle stijl van de Amsterdamse stadsbouwmeester, het Hollands classicisme. Wanneer je binnen bent, kijk dan zeker eens omhoog. Het gewelf is opvallend door de mooie, hemelsblauwe kleur. Het orgel werd gebouwd door de wereldberoemde orgelbouwers, de broeders Bätz uit Utrecht en is sinds 1824 in gebruik. Het stijlvolle kerkgebouw werd de afgelopen jaren gerestaureerd en schittert nu weer in volle glorie.”